El Diari Oficial de la Generalitat publica el següent:
- DECRET LLEI 34/2020, de 20 d’octubre, de mesures urgents de suport a l’activitat econòmica desenvolupada en locals de negoci arrendats.
Article 1
Si, com a conseqüència de la pandèmia de la COVID-19, l’autoritat competent decreta mesures de suspensió del desenvolupament de l’activitat (com les decretades a bars, restaurants , gimnasos, centres d’estètica) o de restricció de l’aprofitament material de béns immobles arrendats per a la realització d’activitats industrials i comercials (per exemple comerços, teatres) , en els contractes subscrits a partir de l’1 de gener de 1995 la part arrendatària podrà requerir de la part arrendadora, per burofax o d’una altra manera fefaent, una modificació raonable i equitativa de les condicions del contracte, amb la finalitat de restablir l’equilibri de les prestacions i d’acord amb les exigències de la bona fe i de l’honradesa en els tractes.
Article 2
Regles aplicables davant la manca d’acord entre les parts
- En el cas que les parts no arribin a un acord per mitjà de negociació o mediació en el termini d’un mes a comptar del requeriment previst per l’article 1, s’apliquen les regles següents:
- a) En cas de suspensió del desenvolupament de l’activitat, la renda i altres quantitats degudes per la part arrendatària s’han de reduir en un cinquanta per cent respecte de les vigents mentre duri la mesura de suspensió.
- b) En cas de restricció parcial de l’aprofitament material del l’immoble, la renda i altres quantitats degudes per la part arrendatària s’han de reduir, mentre durin les mesures de restricció, en una proporció igual a la meitat de la pèrdua d’aprofitament de l’immoble, mesurada objectivament per la reducció d’aforament o d’horaris o per altres limitacions imposades per la norma.
- c) La prestació de serveis de lliurament a domicili o de recollida de productes a l’establiment no afecta l’aplicació de les reduccions previstes per les lletres a) i b) d’aquest apartat.
- d) La part arrendatària pot exigir a la part arrendadora que imputi totalment o parcial a l’obligació de pagar les referides rendes i altres despeses degudes que hagin vençut totes les quantitats que eventualment garanteixin el compliment de les seves obligacions, excloses la fiança legal obligatòria i altres garanties dipositades en l’organisme oficial competent. La part arrendatària ha de reintegrar les garanties objecte d’imputació en el termini d’un any comptat des de la desaparició de les circumstàncies a què fa referència l’article 1 i, en tot cas, abans que finalitzi el contracte si el termini de durada és inferior.
- e) En cas que les mesures previstes per la lletra a) d’aquest apartat es perllonguin més de tres mesos en el transcurs d’un any a comptar de l’entrada en vigor d’aquesta norma, la part arrendatària pot optar per desistir del contracte sense penalització a partir del moment en què s’esdevingui aquesta circumstància, mentre es mantingui i fins a tres mesos després del cessament complet de les mesures, sempre que ho notifiqui de manera fefaent a la part arrendadora amb un mes d’antelació.
- Les reduccions de renda i d’altres quantitats degudes per la part arrendatària establertes a l’apartat 1 són efectives a comptar de la data del requeriment de modificació de les condicions contractuals fet per la part arrendatària. Des que rebi el requeriment, la part arrendadora s’ha d’abstenir d’emetre factura contra la part arrendatària per l’import de la renda i altres despeses a càrrec d’aquesta fins que transcorri el termini mensual per a negociar la modificació contractual o, si és anterior, fins a la data de l’acord.
- RESOLUCIÓ per la qual s’aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions en l’àmbit de les activitats de restauració i dels centres d’estètica i bellesa afectats econòmicament per la COVID-19.
PROGRAMA DE REACTIVACIÓ DE LES ACTIVITATS DE RESTAURACIÓ I DELS CENTRES D’ESTÈTICA I BELLESA AFECTATS ECONÒMICAMENT PER LA COVID-19. 1.1.
Objectiu Reactivar el sector de les activitats de restauració, i dels centres d’estètica i bellesa davant el tancament originat per la Resolució SLT/2546/2020, de 15 d’octubre, per la qual s’adopten noves mesures de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.
1.2. Persones beneficiàries Les persones autònomes i pimes que prestin activitats de restauració o siguin titulars d’un centre d’estètica i bellesa obligades a tancar en funció de la Resolució SLT/2546/2020, de 15 d’octubre, per la qual s’adopten noves mesures de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya. Als efectes d’aquesta convocatòria s’entenen com empreses que presten activitats de restauració, els bars, restaurants i cafeteries, inclosos aquells que presten la seva activitat dins d’un establiment col.lectiu com poden ser centres comercials o mercats municipals. Han de tenir, com a mínim, un establiment, operatiu a Catalunya.
1.3. Tipologia d’accions subvencionables Qualsevol tipologia d’acció que dugui a terme l’empresa durant el període de recuperació econòmica degut als efectes del COVID19, és a dir, qualsevol acció portada a terme en el període comprès entre l’1 de gener i el 31 de desembre del 2020 que pugui suposar per l’empresa una recuperació o increment del volum de vendes, així com l’estimulació de la demanda, i enfortir la solvència financera, i totes aquelles actuacions que vagin a fomentar la creació de sistemes efectius i àgils de venda on-line i la seva logística.
1.4. Requisits L’empresa haurà d’acreditar, mitjançant declaració responsable, que en funció de la Resolució SLT/2546/2020, de 15 d’octubre per la qual s’adopten noves mesures de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la ISSN 1988-298X https://www.gencat.cat/dogc DL B 38014-2007 13/15 Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya Núm. 8252 – 22.10.2020 CVE-DOGC-A-20294082-2020 pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya, van haver de suspendre les seves activitats. Caldrà que el beneficiari de l’actuació, s’adhereixi a totes les campanyes de reactivació del sector comercial i de serveis, que s’impulsin des del CCAM.
1.5. Documentació complementària a la sol·licitud Es requereix la següent documentació:
– Fotografia de la façana i de l’interior de l’establiment
– Declaració responsable
1.6. Quantia de la subvenció Fins el 100 % de les despeses subvencionables, amb una quantia màxima de 1.500 euros.
1.7. Despeses subvencionables
Despeses fixes d’estructura, tals com lloguers compres de producte, inversions en transformació digital per fomentar la creació de sistemes de venda on-line i la seva logística, així com qualsevol altre despesa derivada de dur a terme l’acció o accions corresponents, amb excepció de: – Sous i salaris. – Amortitzacions i rentings. – Qualsevol despesa de caràcter intern, que no compti amb una factura emesa per part d’un tercer.