Amb vigència des de 31-12-2021 es publica el RDL 32/2021 sobre modernització del mercat laboral, que inclou importants novetats, entre les quals destaquem les següents:
Contractació
- El contracte formatiu es modifica per deixar-lo en dos tipus: el de formació en alternança i el d’obtenció de la pràctica professional.
- El contracte de formació en alternança persegueix adquirir la competència professional adequada corresponent a un determinat nivell d’estudis (ja sigui d’FP, universitari o del catàleg de qualificacions professionals del Sistema Nacional d’Ocupació).
- El contracte per a l’obtenció de la pràctica professional tindrà entre 6 mesos i un any de durada i podrà celebrar-se en un termini màxim de 3 anys (o 5 en el cas de persones amb discapacitat) després d’obtenir la certificació
- Contractes d’ obra o servei determinat, eventuals i d’ interinitat:
- Des de 31-3-2022 només és possible celebrar contractes de durada determinada per substitució de persona treballadora i per circumstàncies de producció. Aquest, amb una durada màxima de 6 mesos, 12 mesos si ho estableix el conveni de sector, només podrà celebrar-se en cas de produir-se un increment ocasional i imprevisible de l’ activitat que ocasionin desajustos temporals entre l’ ocupació estable i el que resulta necessari a l’ empresa, i també en cas de vacances dels treballadors. Es preveu que els convenis col·lectius puguin incloure plans de reducció de la temporalitat, percentatges màxims de temporalitat i conseqüències de l’incompliment dels mateixos.
- En el sector de la construcció desapareix el contracte fix d’obra. Les noves contractacions s’ han d’ efectuar a través del contracte indefinit.
- Contracte de treball de fix-discontinu: es potencia el contracte de fix-discontinu com la fórmula idònia per a la realització de treballs de naturalesa estacional o vinculats a activitats productives de temporada.
ERTES
- ERTES per força major. Es preveu la tramitació per impediment o limitacions en l’ activitat normalitzada de l’ empresa conseqüència de decisions adoptades per l’ autoritat pública competent- incloent les adoptades per protecció de la salut pública-. Durant el període d’aplicació de l’ERTE:
- l’empresa pot desafectar i afectar les persones treballadores;
- no es permet la realització d’hores extraordinàries, establir noves externalitzacions d’activitat ni concertar-se noves contractacions laborals. Sí que és possible quan les persones afectades no puguin desenvolupar les funcions encomanades a aquelles;
- es poden desenvolupar accions formatives per millorar competències professionals i ocupabilitat. .
Nou ERTE mecanisme RED de flexibilitat o estabilització en l’ocupació
El seu objectiu consisteix a permetre que les empreses demanin, de manera voluntària, a l’ autoritat laboral la reducció de la jornada de treball o, si aquesta no resulta viable, la suspensió dels contractes de treball. En tot cas, la reducció de jornada ha de ser d’ entre un 10% i un 70%. Es computa sobre la base de la jornada diària, setmanal, mensual o anual. Es diferencien dues modalitats:
- Cíclica. Quan s’ apreciï una conjuntura macroeconòmica general que aconselli l’ adopció d’ instruments addicionals d’ estabilització, amb una durada màxima d’ un any.
- Sectorial. Quan en un determinat sector o sectors d’ activitat s’ apreciïn canvis permanents que generin necessitats de requalificació i de processos de transició professional de les persones treballadores. La seva durada màxima inicial és d’ 1 any, amb la possibilitat de dues pròrrogues de sis mesos cadascuna.
Salari mínim interprofessional
- Es prorroga l’SMI 2021 fins que, en el marc de diàleg social, es fixi l’SMI 2022